E s b a r t   S a n t a   T e c l a
Plana Inicial | Presentació | Seccions | Activitats i notícies | Com contactar | Enllaços | Fotos| La Botigueta 


Ball de Turcs i Cavallets

Desde l'any 1990 el Ball de Turcs i Cavallets torna a formar part del Seguici Popular de les festes de Santa Tecla, encarregant-se de la seva representació l'Esbart Santa Tecla com entitat responsable de la seva recuperació.

En aquesta pàgina us presentem el Ball de Turcs i Cavallets de Tarragona, mostrant-vos una fitxa tècnica del ball actual, el seu recull històric i una descripció dels seus balls principals.

Fitxa Tècnica

  • CONTRUCCIÓ CAVALLETS I ACCESORIS (Escuts, espases, joies, etc): Joan Serramià

    postal7

  • DISSENY I CONFECCIÓ VESTUARI: Majordomia de l'Esbart Santa Tecla. Els vestits de les vuit turques son iguals amb quatre colors: vermell, verd, dorat i blau. Els vestits del cavallers son diferents entre si, coincidint amb la roba que cobreix els cavalls.

  • INSTRUMENTACIÓ PER A DOLÇAINA: Xavier Richart. L'acompanyament musical el realitza durant les Festes de Santa Tecla L'INESTABLE DEL PAIS VALENCIÀ.

  • COREOGRAFIA: Jaume Guasch

    cartell 1994

  • ASSESORAMENT DOCUMENTAL: Jordi Bertran, Didac Bertran, Manel Cubeles i Jordi Morant

  • MÚSICA: Arranjament de Pilar López sobre dues melodies trobades i que es situen al camp de Tarragona. Com altres peces d'acompanyament destacariem Xavier "El Coixo" i el pasdoble de creació  "Jaume Guasch".

  • COMPONENTS: 8 Turcs, 8 cristians i l'àngel
    • 7 cristians representant 7 cavallers de Tarragona: Aguiló, Canals, Castellarnau, Foxa, Montoliu, Morenes i Prat
    • El capità cristià representa Jaume I

  • ACTUACIONS: Les principals actuacions de l'any son durant les festes de Santa Tecla, dintre del Seguici Popular, però al llarg de l'any es realitzen altres sortides especials. D'entre elles destaquem les realitzades a Lloret per la Clausura del Congrés de Cultura Popular, a Aranjuez, Lucena, Elx, Vilanova i la Geltrú, La Seine-sur-mer, Alcoi, Mónaco, Blanes...

  • El ball de Turcs i Cavallets ha estat el motiu del cartell de les Festes de Santa Tecla de 1994, de la Postal de Festa Major nº7 l'any 1996 i del cuadern de Festa Major del 1999.


Recull Històric

Referent als orígens del ball de Turcs i Cavallets de Tarragona, s'han fet múltiples disquisicions. No obstant això, ens centrarem en les notícies documentals que hom pot trobar a partir del segle XIV dins el cicle de Corpus i Santa Tecla a Tarragona, trobant-se la primera referència ja l'any 1383. En aquest sentit és important destacar que la nostra ciutat aporta nous documents, que ens permeten qualificar els nostres Cavallets, com els més antics coneguts dins el domini català.

El 1633 arriben a la ciutat Felip IV i Maria Isabel de Borbó, celebració que coincideix amb les festes de Santa Tecla. En aquesta ocasió, trobem referències que especifíquen l'execució de balls parlats, concretament el de pastorets i el de cavallets.

Per Santa Tecla de 1692; Tarragona celebra unes festes de caire extraordinari amb motiu d'una concessió especial a la província eclesiàstica tarraconense. Hi trobem descrit el nombre d'integrants del ball: setze turcs a peu i vuit cavallers cristians. Es remarca la riquesa del vestuari i es confirma la realització de parlaments, l'enfrontament d'ambdos bàndols i la derrota turca. L'àngel sembla realitzar un parlament inicial i entrega la seva espasa al capità cristià, com a símbol del suport diví a la lluita contra els turcs.

El 1785, a l'entrada de Francesc d'Armanyà, el 1802, a la visita de Carles IV i el 1804, a l'entrada de Romuald Mon i Velarde, son les darreres actuacions documentades del Ball de Turcs i Cavallets. La desastrosa situació en que quedà Tarragona després del setge francès, i la llibertat de treball decretada per les Corts de Cadis el 1813, suposen l'enfonsament de l'estructura gremial que havia sostingut fins aleshores els balls tarragonins. Tot i que les festes tarragonines guadiren d'una posterior revifalla, el ball de Turcs i Cavallets no fou mai mes representat fins l'any 1990 en que membres d'Esbart Santa Tecla decideixen recuperar-lo a partir de dues melodies trobades i amb noves coreografies.



Descripció dels balls

En el ball de Turcs i Cavallets, es mostra la lluita del cristians contra als àrabs durant l'època de la reconquesta. En el nostre cas es presenta aquest fet centrat a Tarragona en el que una suposada ajuda divina (representada per l'angel) té una importància decisiva per a aconseguir aquest fi.

batalla Dues son les principals danses que representen el ball de Turcs i Cavallets de Tarragona: la CERCAVILA i la BATALLA.

El ball de Cercavila , com el seu nom indica es representa durant les cercaviles i per les seves característiques es suficient un carrer mínimament ample per poder ser realitzat. El balls es representa amb dues fileres paraleles, intercalant-se turcs i cavallets. S'inicia amb un moviment de presentació a la dreta i a l'esquerra fins arribar al lloc inicial. En aquest punt es creen 4 grups de quatre (dos turcs i dos cristians) que lluiten mentre fan pasades i creuaments. Finalment, sense cap vencedor ni vençut segueixen la cercavila en les dues fileres inicials.

El ball de Batalla es el veritable ball de Turcs i Cavallets i degut al seu desenvolupament necessita una plaça espaiosa per a poder ser realitzat. La seva representació coreogràfica es divideix en diferentes parts:


  • Entrada dels turcs a la plaça mentre els cavallets es situen darrere d'ells.
  • Entrada del cavallets a la plaça, situant-se davant de la posicióbatalla dels turcs després de rodejar-los dues vegades. Jaume I porta l'estandard del ball mentre que els altres cavallers porten espases.
  • Entrada de l'Angel i canvi d'armes amb Jaume I. L'angel entra a la plaça, saluda a Jaume I i realitza el parlament on es presenta l'ajuda divina per a alliberar Tarragona de la dominació àrab. Després fan el canvi d'armes: l'angel entrega la espasa que portava a la ma i Jaume I li dona l'estandard, que portarà l'angel obrint la batalla.
  • Comença la batalla: es creen dues rodones concentriques, primer amb els cavallers fora i els turcs dintre, després a l'inrevés, mentre s'intercanvien cops d'espasa i diferents canvis de sentit, fins que els turcs, derrotats, s'agenollen davant dels cristians.
  • Finalment els cristians envolten els turcs i surten de la plaça.

La representació d'El ball de Turcs i Cavallets es pot trobar en altres llocs de la geografia catalana, destacant principalment els de la Patum de Berga. Una representació similar son també "les Cotonines" de Vilafranca, agrupació que va apadrinar el ball de Turcs i Cavallets de Tarragona en la seva presentació l'any 1990.

  • Per contactar a l'adreça web següent: turcsicavallets@estecla.cat